MUNKSUNDSKOLAN

^ TA INTE BORT ^ Denna text syns inte i publicerat läge, detta är titeln för inlägget på översikten

MUNKSUNDSSKOLAN

Projekttyp

Utbildningslokaler
Förskola och grundskola F-6


Arkitekter

, ansvarig arkitekt
, handläggande arkitekt


Adress

Löparegatan 12, 
745 36 Enköping


Byggherre

Enköpings kommun


År:

2014 - 2018


Munksundsskolan är en 2-parallellig F-6 skola för 300 elever i åldrarna 6 – 12 år, belägen i centrala Enköping nära natur och idrottsplats. Skolan har en stor inbjudande skolgård med plats för varierande utelek.


Under våren 2014 fick vi i uppdrag att ta fram ett program för en ny skola som skulle ersätta en befintlig utsliten och för liten, men vackert belägen, skola vid Enköpingsån. I cirka ett år arbetade vi tillsammans med det tekniska kontoret, kommunens representanter och skolpersonal. Under årets lopp växte programmet till att även innefatta en förskola i samma byggnad.  

Vår strävan var att forma huset kring en södervänd skolgård, och när byggnaden även skulle husera barn i förskoleålder, blev det viktigt att inte överskrida två våningar.

Genom att utforma byggnaden i en bred U-form kunde vi skapa en skolgård som omfamnades av den nya skolbyggnaden. På så vis kunde vi också placera förskolan i södra änden och ge den en egen, mer skyddad del av skolgården.

Rum för olika behov och lärosituationer

Förskolan, kallad Munkkällan, projekterades för cirka 100 barn och Munksundsskolan projekterades för cirka 300 elever uppdelade i 2 paralleller i stadierna F-6. 

På entréplanet ligger kök och matsal mellan skoldelen och förskolan och på övre plan ligger administrationen i samma läge. Tre trapphus i skoldelen och ett i förskoledelen binder samman våningsplanen och entréerna ut mot gården.


Mjuka material som samspelar med platsen

Vi har ofta i våra skolbyggnader valt att arbeta med tegel som ett hållbart material och med tanke på närheten till Haga tegelbruk var det ett givet val. Till fasaderna på skolan valde vi ett ljusbrunt tegel och till det vita fönster med ett svagt rött inslag som tillsammans ger bygganden ett oväntat mjukt uttryck.

Interiören och exteriören kännetecknas av naturmaterial och lugna, ljusa kulörer som samspelar fint med lummigheten på tomten och närheten till Enköpingsån. 
Kommunikationsytor inne i skolan har fått en ljuddämpande beklädnad av fururibbor vilket ger skolan en mycket låg ljudnivå.