MUNKSUNDSKOLAN

^ TA INTE BORT ^ Denna text syns inte i publicerat läge, detta är titeln för inlägget på översikten

MUNKSUNDSSKOLAN

Projekttyp

Utbildningslokaler
Förskola och grundskola F-6


Adress

Löparegatan 12, 
745 36 Enköping


Byggherre

Enköpings kommun


År:

2014 - 2018


Munksundsskolan är en 2-parallellig F-6 skola för 300 elever i åldrarna 6 – 12 år, belägen i centrala Enköping nära natur och idrottsplats. Skolan har en stor inbjudande skolgård med plats för varierande utelek.


Under våren 2014 fick Stadion arkitekter i uppdrag att ta fram ett program för en ny skola som skulle ersätta en befintlig utsliten och för liten, men vackert belägen, skola vid Enköpingsån. I ca ett år arbetade vi tillsammans med det tekniska kontoret, kommunens representanter och skolpersonal för att utforma programmet och under året växte uppdraget till att även innefatta en förskola i samma byggnad.  
Förskolan projekterades för cirka 100 barn och skolan projekterades för cirka 300 elever uppdelade i 2 paralleller i stadierna F-6.

Vår strävan var att forma huset kring en södervänd skolgård, och när byggnaden även skulle husera barn i förskoleålder blev det viktigt att hålla ner volymen och inte överskrida två våningars höjd. Genom att utforma byggnaden i en bred U-form kunde vi skapa en skolgård som omfamnades av den nya skolbyggnaden. Genom att placera förskolan i den södra änden gavs den en egen, mer skyddad del av skolgården.
Både skolans interiör och exteriör kännetecknas av naturmaterial och lugna, ljusa kulörer som fint samspelar med lummigheten på tomten och närheten till Enköpingsån. 
Kommunikationsytorna inne i skolan har fått en ljuddämpande väggbeklädnad av fururibbor vilket bidrar till ett mycket bra ljudklimat.